U bevindt zich hier: Home » Nieuws » Software waarmee gemeente WOZ-waarden berekent hoeft niet openbaar te zijn

Software waarmee gemeente WOZ-waarden berekent hoeft niet openbaar te zijn

Hof Amsterdam acht het geen probleem dat de gemeente de WOZ-waarde vaststelt met een computerprogramma dat niet openbaar is. De Hoge Raad oordeelt dat de middelen of klachten niet tot cassatie kunnen leiden (art. 81 Wet RO).
 
Belanghebbende, X, is eigenaar van een twee-onder-één-kapwoning in de gemeente Bloemendaal. In geschil is de WOZ-waarde 2014 die na bezwaar € 1.377.000 bedraagt.
 
Hof Amsterdam acht het geen probleem dat de gemeente de WOZ-waarde vaststelt met een computerprogramma dat niet openbaar is. De wet eist geen openbaarheid. De gemeente heeft zowel in het taxatieverslag als in de uitspraak op bezwaar als in de beroepsfase vergelijkingswoningen genoemd. Daarmee moet X in staat worden geacht de WOZ-waarde te controleren. Verder oordeelt het hof dat de heffingsambtenaar voldoende rekening heeft gehouden met een nabijgelegen UMTS-mast door voor de ligging in zijn matrix een factor 3 in plaats van 4 te hanteren. Ook heeft de heffingsambtenaar voldoende rekening gehouden met de ongunstige indeling van de woning en de verkeersoverlast. Bij dat laatste neemt het hof in aanmerking dat een referentiewoning in gelijke mate te maken heeft met dit verkeer. Het hof verklaart het hoger beroep van X ongegrond.
 
De Hoge Raad oordeelt dat de middelen of klachten niet tot cassatie kunnen leiden (art. 81 Wet RO).
 

Gerechtshof Amsterdam, 9 februari 2017 <klik hier>  

Hoge Raad, 13 juli 2018 <klik hier>

Stuur deze pagina door naar een vriend(in)

De volgende velden zijn onjuist:

  •