U bevindt zich hier: Home » Nieuws » Gebruik MijnOverheid voldoet niet aan eis van rechtszekerheid

Gebruik MijnOverheid voldoet niet aan eis van rechtszekerheid

Rechtbank Gelderland oordeelt dat het verhaal van de heer X consistent is met andere gevallen in de jurisprudentie. Er is dus redelijke twijfel of X in MijnOverheid zelf een vinkje heeft gezet bij de gemeente Elburg. Die twijfel mag vanuit het oogpunt van rechtszekerheid niet in zijn nadeel worden uitgelegd.
 
De heer X activeert in maart 2016 een MijnOverheid-account. In geschil is of met betrekking tot een aanslag van de gemeente Elburg over 2017 terecht invorderingskosten van in totaal € 107 zijn berekend. Daarbij speelt de vraag of de aanslag en aanmaning op de juiste wijze zijn bekendgemaakt door plaatsing in de Berichtenbox van MijnOverheid. Volgens X heeft hij nooit kenbaar gemaakt dat hij post van de gemeente uitsluitend op digitale wijze in de Berichtenbox wil ontvangen. Hij heeft nooit één van de overheidsinstanties 'aangevinkt'. Het invoeren van het MijnOverheid account is daarom onduidelijk en misleidend geweest, aldus X.
 
Rechtbank Gelderland oordeelt dat het verhaal van X consistent is met andere gevallen in de jurisprudentie (zie Rb Midden-Nederland 19 februari 2018, nr. 17/3815, en Rb. Overijssel 3 augustus 2018, nr. 16/2392). De rechtszekerheid vereist dat geen twijfel mag bestaan dat voor burgers belangrijke berichten op de juiste wijze worden bekendgemaakt (zie HR 25 mei 2018, nr. 17/02663). Er is redelijke twijfel of X in MijnOverheid zelf een vinkje heeft gezet bij de gemeente Elburg, vooral ook omdat er geen redelijke uitleg is voor het aangevinkt zijn van allerlei gemeenten waar X geen relatie mee heeft. Ook de gemeente heeft de juistheid van de verklaring van X niet betwist. De twijfel mag vanuit het oogpunt van rechtszekerheid niet in het nadeel van X worden uitgelegd (zie CRvBeroep 12 juli 2018, ECLI:NL:CRVB:2018:2188). Zijn beroep is dus gegrond.
 

Rechtbank Gelderland, 10 oktober 2018 <klik hier>  

Stuur deze pagina door naar een vriend(in)

De volgende velden zijn onjuist:

  •