U bevindt zich hier: Home » Nieuws

Advies Advocaat-Generaal: btw heffen over parkeertarieven

Gemeenten moeten mogelijk btw gaan heffen over hun parkeertarieven. Anders zou er sprake zijn van oneerlijke concurrentie met private aanbieders van parkeerplaatsen, zo stelt de advocaat-generaal (AG) van de Hoge Raad.

De conclusie van de AG is een onafhankelijk advies aan het hoogste rechtscollege, dat in veel gevallen wordt gevolgd. Gemeenten zijn in principe niet belastingplichtig voor de btw, maar dat kan leiden tot concurrentievervalsing als particuliere aanbieders wel omzetbelasting verschuldigd zijn over vergelijkbare diensten. Het hof oordeelde eerder dat gemeentelijke parkeerplaatsen aan de straat niet te vergelijken zijn met privaat ‘slagboomparkeren’, maar de AG ziet vooral overeenkomsten en dus concurrentie.

De zaak begon met een ondernemer die een btw-factuur over zijn parkeerboete eiste, zodat hij de btw zou kunnen terugvragen. De heffingsambtenaar betoogde nog dat het betreffende bedrag van 0,34 euro ‘niet rechtvaardigt dat tegen hoge maatschappelijke kosten een procedure wordt gevoerd’. De btw zou namelijk alleen betrekking hebben op 1,60 euro aan parkeergeld, niet over de extra ‘kosten’ van de naheffingsaanslag. Maar op basis van regelgeving en jurisprudentie kan geen ondergrens worden gesteld aan het fiscaal belang dat iemand behoort te hebben om een zaak aan te spannen, oordeelde het hof al.

Conclusie Procureur-Generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden <klik hier>
 

Stuur deze pagina door naar een vriend(in)

De volgende velden zijn onjuist:

  •