Workshop leges


Utrecht 
maandag 15 april 2019

 

Person
Involon

Scroll naar beneden voor verdere informatie.

Eéndaagse workshop leges. Het voorkomen van bezwaren en de opzet van een transparante berekening van de kostendekking.

De workshop leges richt zich op relevante aspecten die verband houden met de leges, zoals de basis voor de heffing, de begrippen “dienst” en “opbrengstnorm”. Ook bespreken we de verantwoording van baten en lasten in de begroting.

In één dag hoort u alles over het voorkomen van risico’s en de opzet van een transparante berekening van de kostendekking. U leert hoe u de wetten, regels, voorschriften en jurisprudentie kunt hanteren en interpreteren en wat de gevolgen zijn van de recente wijzigingen in het BBV voor de kostprijsberekening en de paragraaf lokale heffingen.

Steeds vaker worden gemeenten geconfronteerd met juridische procedures tegen de leges. Aan de hand van casuïstiek behandelen we hoe u kunt voorkomen dat uw legesverordening onverbindend wordt verklaard door adequaat op deze procedures te anticiperen en welke gegevens u nodig hebt om een gedegen kostprijsberekening te maken.

De workshop leges is een dag voor iedereen die betrokken is bij de leges, zoals bv. de heffingsambtenaar, de controller, de juridisch medewerker, het hoofd van de afdeling Bouw en Woningtoezicht of burgerzaken en de medewerker verantwoordelijk voor de omgevingsvergunningen. Wilt u aandacht vragen voor zaken die u tegenkomt in de dagelijkse praktijk? Stuur uw vraag dan naar kenniscentrum@involon.nl. Uw vraag zal worden beantwoord tijdens de workshop.

Scroll naar beneden voor verdere informatie over de inhoud van de workshop en voor inschrijving.

ADVISEREN, DETACHEREN EN OPLEIDEN

Klik hier om je aan te melden

Datum Maandag 15 april 2019
Tijd 09.00-16.00 uur
Locatie Utrecht. Op loopafstand van NS-station
Inschrijfgeld € 385,- per persoon (excl. BTW)
Inclusief opleidingsmateriaal, koffie, thee, frisdrank en tussen de middag een uitgebreid lunchbuffet

 Het programma

Een greep uit de onderwerpen:
s De diensten waarvoor u leges kunt heffen
s De vereisten ten aanzien van de kostendekkendheid van de leges
s Directe kosten, indirecte kosten en overheadkosten 
s De regels uit de Handreiking kostentoerekening leges en tarieven
s De gevolgen van de Regionale Uitvoeringsdiensten en veiligheidsregio’s
s De consequenties van de Europese Dienstenrichtlijn en de Wabo
s De gevolgen van de wijzigingen in het BBV voor de kostprijsberekening en de paragraaf lokale belastingen
s De verantwoording van de leges in de financiële administratie en begroting
s De nieuwe vereisten te aanzien van publicatie van bijlagen zoals UAV, NEN-normen etc.
s De meest actuele en relevante jurisprudentie

Aan de hand van casuïstiek gaan wij samen met u in op steeds meer voorkomende situaties waar de wet- en regelgeving geen helder antwoord op geeft. Ook de normale toepassing wordt gerepeteerd en verduidelijkt aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Het opleidingsmateriaal

Hand-outs van de getoonde dia’s en teksten van relevante uitspraken en arresten. Samen met de casuïstiek en antwoorden vormt dit een studiemap die u na de workshop kunt gebruiken als naslagwerk.

De docent

Nico NijveldDe workshop leges wordt verzorgd door Nico Nijveld, als adviseur en docent direct betrokken bij uiteenlopende advies- en scholingsactiviteiten van Involon. Zo ondersteunt Nico lokale overheden met de berekening en verantwoording van de kostendekking van de leges en vertegenwoordigt gemeenten en provincies in juridische procedures. Hij beheerst als geen ander de kunst om de materie rondom de leges op een toegankelijke manier te behandelen.
Hij gaat in op de knelpunten, recente ontwikkelingen en de laatste stand van de jurisprudentie. Tijdens de dag zult u worden uitgenodigd om een actieve bijdrage te leveren vanuit uw praktijksituatie.

Inschrijven Workshop leges

Deelnamekosten € 385,- per persoon.
Het cursusgeld is excl. BTW en voor het overige "all inclusive". Inclusief het les- en leermateriaal, koffie, thee, frisdrank en tussen de middag een uitgebreid lunchbuffet.
Vul uw gegevens hieronder in. Na verzending van uw aanmelding, ontvangt u op het opgegeven e-mailadres een inschrijfbevestiging. Reserveren of annuleren is niet mogelijk. Bent u onverwachts verhinderd? Laat u dan kosteloos vervangen.
Zodra er voldoende aanmeldingen zijn hoort u van ons dat u definitief bent ingeschreven en versturen wij de factuur. Mocht de opleiding niet doorgaan (wegens te weinig aanmeldingen of andere redenen) dan hoort u dat uiterlijk 10 dagen voor de start van de opleiding.

Uw gegevens

Aanhef

*

*

*

De volgende velden zijn onjuist:

Voortgang:

  • Uw gegevens
  • Gegevens werkgeverControle gegevensUw inschrijving is ontvangen

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie ontvangen?
Neem dan contact op met Nico Nijveld op 024 64 85 900 of n.nijveld@involon.nl