STUDIEDAG INVORDERING
PRIVAAT- & BESTUURSRECHTELIJKE
VORDERINGEN

 

Utrecht
dinsdag 11 juni 2019

 

Person
Involon

Scroll naar beneden voor verdere informatie.

Een gemeente en waterschap treedt soms op als privaatrechtelijke dienstverlener, bij voorbeeld bij verhuur van grond, verkoop van onroerende en roerende zaken, en ook erfpachten, schadeclaims en civielrechtelijke dwangsommen.

Daarnaast maken lokale overheden gebruik van de bestuursrechtelijke handhavingsbevoegdheden uit de Algemene wet bestuursrecht, zoals de last onder bestuursdwang, het opleggen van een dwangsom en de bestuurlijke boete.

De invorderingsprocessen verlopen anders dan de publiekrechtelijke fiscale invordering (belastingen, heffingen, leges) en uiteindelijk zal hier de gerechtsdeurwaarder een belangrijke rol spelen.

Tijdens deze studiedag gaan we in op de (dwang)invordering door gemeenten en waterschappen van privaatrechtelijke geldschulden en de invordering van bestuursrechtelijke geldschulden gekoppeld aan de handhavingsbevoegdheden uit de Algemene wet bestuursrecht (bestuursdwang, dwangsom en bestuurlijke boete).

Scroll naar beneden voor verdere informatie over de inhoud van deze studiedag en voor inschrijving.

ADVISEREN, DETACHEREN EN OPLEIDEN

KLIK HIER OM JE AAN TE MELDEN

DatumDinsdag 11 juni 2019
Tijd 09.00-16.00 uur
LocatieUtrecht. Op loopafstand van het NS-station
Deelnamekosten € 385,- per persoon (excl. BTW)
Inclusief opleidingsmateriaal, koffie, thee, frisdrank en tussen de middag een uitgebreid lunchbuffet.

 

 

Het programma

Er wordt ingegaan op de praktische en juridische aspecten van de (dwang)invordering door gemeenten en waterschappen van privaatrechtelijke geldschulden en de invordering van (niet fiscale) bestuursrechtelijke geldschulden op gerond van de Awb.
De invorderingsprocessen verlopen anders dan de fiscale invordering. Ook de bevoegdheden verschillen. Tijdens de studiedag leert u hoe het beste kan worden aangemaand en welke termijnen daarbij gelden. Wanneer kosten en rente worden berekend. Hoe zit het met de verjaringstermijnen, en hoe u de verjaring kan stuiten Maar ook aandacht voor het algemene debiteurenbeheer, de incasso-organisatie en het wel of niet uit handen geven van de vordering. Hoe komt u aan een executoriale titel. Hoe verloopt de gerechtelijke procedure bij privaatrechtelijke vorderingen. Wat zijn de mogelijkheden tot het innen via de gerechtsdeurwaarder. Ook staan we stil bij de praktische problemen bij inning en beslag.

Het opleidingsmateriaal

U ontvangt een print van de getoonde dia’s. De dia’s zijn zodanig samengesteld dat ze kunnen dienen als naslagwerk met verwijsbronnen.

De docent

Geert-Jan DümmerDeze studiedag wordt verzorgd door Geert-Jan Dümmer. De docent heeft zijn sporen verdiend op het terrein van de (dwang)invordering bij gemeenten en waterschappen. Hij beheerst als geen ander de kunst om de invorderingsmaterie op een toegankelijke manier te behandelen en is actief in de invorderingspraktijk van lokale overheden. 
Wilt u aandacht vragen voor zaken die u tegenkomt in de dagelijkse praktijk?
Stuur uw vraag dan naar kenniscentrum@involon.nl. Geert-Jan zal het antwoord zoveel mogelijk proberen te verwerken in het programma van de cursus.

Studiedag invordering privaat- en bestuursrechtelijke vorderingen

Deelnamekosten € 385,- per persoon.
Het cursusgeld is excl. BTW en voor het overige "all inclusive". Inclusief het les- en leermateriaal, koffie, thee, frisdrank en tussen de middag een uitgebreid lunchbuffet.
Vul uw gegevens hieronder in. Na verzending van uw aanmelding, ontvangt u op het opgegeven e-mailadres een inschrijfbevestiging. Reserveren of annuleren is niet mogelijk. Bent u onverwachts verhinderd? Laat u dan kosteloos vervangen.
Zodra er voldoende aanmeldingen zijn hoort u van ons dat u definitief bent ingeschreven en versturen wij de factuur. Mocht de opleiding niet doorgaan (wegens te weinig aanmeldingen of andere redenen) dan hoort u dat uiterlijk 10 dagen voor aanvang.

Uw gegevens

Aanhef

*

*

*

De volgende velden zijn onjuist:

Voortgang:

  • Uw gegevens
  • Gegevens werkgeverControle gegevensUw inschrijving is ontvangen

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie ontvangen?
Neem dan contact op met de docent Geert-Jan Dümmer op 024 64 85 900 of g.dummer@involon.nl.