Basiscursus
heffing gemeentelijke
belastingen

4-daagse opleiding te Utrecht
startdatum:
8 mei 2019.

Person
Involon

Scroll naar beneden voor verdere informatie.

Leer de basis beginselen over gemeentelijke belastingen.

De basiscursus heffing gemeentelijke belastingen, is gericht op alle aspecten die verband houden met deze belastingen. Zoals de plaats van deze belastingen binnen de gemeentelijke inkomsten, het beleid dat ten grondslag ligt aan de invoering van de verschillende belastingen, de relaties die er zijn met het uitvoeringsbeleid van de gemeente en de rol van de heffingsambtenaar. Uitgebreid wordt ingegaan op de wetgeving die ten grondslag ligt aan de verschillende gemeentelijke belastingen en die ten grondslag ligt aan de heffing daarvan. Ingegaan wordt op lokale wetgeving, zoals de belastingverordening, de uitvoerings- en beleidsregels.

De meest toegepaste gemeentelijke belastingen worden in dezelfde structuur behandeld, zodat altijd aan de orde komt: het karakter, de wettelijke grondslag, de belastingplicht, tijdvak of tijdstip, de vrijstellingen, de heffingsgrondslag & tarieven, samen met de belangrijkste jurisprudentie.

Voor de aanslagregeling behandelen wij de uitvoeringsaspecten. Ook wordt stil gestaan bij de gegevens die van belang zijn voor de aanslagregeling en welke mogelijkheden de heffingsambtenaar heeft om deze te verkrijgen. Daarbij wordt ook de werking van de AVG betrokken, samen met het toepassen van het besluit gegevensverstrekking. Verder komen de verschillende heffingswijzen aan de orde en wordt stilgestaan bij het belang van de aangifte.

Als laatste komt de rechtsbescherming aan de orde. De uitvoeringsaspecten van bezwaar en beroep worden uitgelegd. De uitzonderingen die hierbij gelden voor de belastingpraktijk en de gemeentelijke belastingen specifiek.
Bij het behandelen van de diverse werkprocessen, wordt ingegaan op de wettelijke grondslag voor elke processtap.

Scroll naar beneden voor verdere informatie over de inhoud van deze cursus en voor inschrijving.

ADVISEREN, DETACHEREN EN OPLEIDEN

Klik hier om je aan te melden

Datumstart op woensdag 8 mei 2019
15 & 29 mei en 12 juni 2019.
Aantal dagen 4
Tijd 09.00-16.00 uur.
Locatie Utrecht. Op loopafstand van NS-station.
Deelnamekosten   € 1.525,00 per persoon (excl. BTW). 
Inclusief opleidingsmateriaal, koffie, thee, frisdrank en tussen de middag een uitgebreid lunchbuffet.

 

Voor wie

De cursus is voor iedereen die wil beschikken over basiskennis van gemeentelijke belastingen en de procespraktijk. Dat kunnen verschillende betrokkenen bij de gemeentelijke belastingen zijn, zoals bv. de (administratief) medewerker heffing, de beginnend beleidsmedewerker belastingen, de applicatiebeheerder, de financieel adviseur. Deze cursus is bijzonder geschikt voor de accountmanager bij de gemeente waar de heffing van belastingen is uitbesteed aan een samenwerkingsverband.
Wilt u aandacht vragen voor zaken die u tegenkomt in de dagelijkse praktijk? Stuur uw vraag dan naar kenniscentrum@involon.nl. Uw vraag zal worden beantwoord tijdens de workshop.

Het programma

Een greep uit de onderwerpen:
• De relatie met het financieel en het uitvoeringsbeleid;
• De materiële en formele wetgeving;
• Het besluit gegevensverstrekking gemeentelijke belastingen;
• De lokale wetgeving; verordeningen en beleidsregels;
• De meest toegepaste gemeentelijke belastingen;
• De aanslagregeling, inclusief gegevensbeheer en de relatie met de AVG;
• Het bezwaar en beroep;
• Jurisprudentie.

Het opleidingsmateriaal

Het opleidingsmateriaal bestaat uit een hand-out van de gepresenteerde dia’s en de toegang tot VIND Lokale Belastingen (dé informatiebron voor heffing, invordering en WOZ bij lokale overheden). Om bij te dragen aan duurzaamheid verstrekken wij ons opleidingsmateriaal waar mogelijk digitaal.

De docent

De docent, Huib Pijpers, heeft veel ervaring met de lokale heffingen en basisregistraties en is tevens werkzaam als adviseur. Daardoor is hij volledig op de hoogte van de dagelijkse praktijk. Hij gaat in op de knelpunten, recente ontwikkelingen en de laatste stand van de jurisprudentie. Tijdens de dag zult u worden uitgenodigd om een actieve bijdrage te leveren vanuit uw praktijksituatie.

Inschrijven Basiscursus heffing gemeentelijke belastingen

Deelnamekosten € 1.525,- per persoon.
Het cursusgeld is excl. BTW en voor het overige "all inclusive". Inclusief het les- en leermateriaal, koffie, thee, frisdrank en tussen de middag een uitgebreid lunchbuffet.
Vul uw gegevens hieronder in. Na verzending van uw aanmelding, ontvangt u op het opgegeven e-mailadres een inschrijfbevestiging. Reserveren of annuleren is niet mogelijk. Bent u onverwachts verhinderd? Laat u dan kosteloos vervangen.
Zodra er voldoende aanmeldingen zijn hoort u van ons dat u definitief bent ingeschreven en versturen wij de factuur. Mocht de opleiding niet doorgaan (wegens te weinig aanmeldingen of andere redenen) dan hoort u dat uiterlijk 10 dagen voor de start van de opleiding.

Uw gegevens

Aanhef

*

*

*

De volgende velden zijn onjuist:

Voortgang:

  • Uw gegevens
  • Gegevens werkgeverControle gegevensUw inschrijving is ontvangen

* Gemarkeerde velden zijn verplicht

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie ontvangen?
Neem dan contact op met de docent Huib Pijpers op 024 64 85 900 of h.pijpers@involon.nl.